Wat is Samsung Smart Things?

Als je voor het eerst slimme apparaten van Samsung in huis haalt, kom je al snel uit op het platform voor smart home van Samsung: Smart Things. Met dit platform kun je alle apparaten van Samsung met elkaar laten praten. Inmiddels heeft Samsung ook een hub uitgebracht, zodat je al je slimme apparaten aan kunt sturen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een slimme thermostaat of bijvoorbeeld de koel-vriescombinatie met Wifi. Op deze manier kun je je huis niet alleen slimmer maken, maar is het ook mogelijk om geld te besparen.

Je huis slimmer maken met Samsung Smart Things

De meeste bedrijven die slimme apparatuur uitbrengen, ontwikkelen daarvoor hun eigen smart platforms. Samsung is daarin niet anders gebleken. Kies je ervoor om zoveel mogelijk apparatuur van deze fabrikant in huis te halen, dan ontkom je er niet aan om Smart Things van Samsung te gebruiken. Je kunt aan de hand van de app – die te gebruiken is voor iOS en Android – al je slimme apparaten bij elkaar te brengen. Vervolgens kun je onder meer automatiseringen aanmaken. Zo kun je onder meer sensoren aansturen, zodat de verlichting aangaat als je bijna thuis bent.

Sensoren aansturen

Samsung richt zich vooral op de producten van de fabrikant zelf, maar aan de hand van Zigbee en andere mogelijkheden, kun je ook sensoren van andere fabrikanten gebruiken en aansturen. Wil je bijvoorbeeld de kachel aanzetten als je bijna thuis bent, of juist de verlichting aandoen als de zon ondergaat? Met Samsung Smart Things kan het allemaal. Verder werkt dit platform ook samen met bijvoorbeeld je Samsung Smart TV, zodat je tijdens het televisiekijken meteen de juiste sfeer in huis hebt. Dit werkt onder meer aan de hand van deursensoren, slimme knoppen en andere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een 360 graden camera voor de beveiliging.

Geld besparen met SmartThings

Smart Things is er niet alleen voor de tech enthousiast, je kunt er ook energie en dus geld mee besparen. Zo kun je onder meer het energieverbruik van al je slimme Samsung-apparaten in de gaten houden. Op deze manier weet je precies hoeveel stroom je koelvriescombinatie of wasmachine verbruikt. Door slimme stekkers te gebruiken, kun je ook ‘domme’ apparaten op afstand aan- en uitzetten. Dankzij het handige overzicht en de mogelijkheid om elk apparaat apart te besturen, kun je je energierekening behoorlijk verlagen. Aan de hand van automatiseringen, zet je je wasmachine aan, op het moment dat je zonnepanelen het meeste opbrengen.

Slimme apparaten aansturen met Google Assistant, Alexa en Bixby

Wat vooral een uitkomst is van dit slimme platform, is dat je niet steeds naar je Smart Things-app hoeft te gaan, om de producten te besturen. Heb je Smart Things geactiveerd, dan hoef je alleen maar stembediening te gebruiken. Door automatiseringen te maken, kun je de apparaten uit zichzelf al aan en uitzetten. Weet Smart Things bijvoorbeeld dat het avond is en je de TV hebt aangezet, dan kunnen de lampen ook meteen gedimd worden.

Maar het is uiteraard ook mogelijk om commando’s te geven via spraakbesturing. Daarvoor heb je wel de Smart Things Hub nodig. Deze werkt samen met Google Assistant, Alexa en natuurlijk de assistent van Samsung zelf, Bixby. Smart Things werkt niet out-of-the-box met Siri, al kun je daarvoor wel je eigen shortcuts programmeren. 

Ondersteuning voor Zigbee

Een andere uitkomst van Smart Things, is dat je met de hub ook andere apparaten die niet van Samsung zijn, in je automatisering kunt opnemen. Daarvoor heb je apparaten nodig die geschikt zijn voor Z-Wave en Zigbee. Deze protocollen worden bijvoorbeeld ook gebruikt door Philips, IKEA en Xiaomi. Zo kun je ook third party apparatuur bedienen met Smart Things van Samsung.