De mogelijkheden en voordelen van een slimme thermostaat

Zoals de naam al aangeeft, is de slimme thermostaat het slimme neefje van de conventionele thermostaat. Het vermogen om het schema van een huiseigenaar te leren en temperaturen aan te passen om maximale energiebesparingen te bereiken, maakt het een geweldige upgrade voor jouw smart home. Smartwatching legt uit hoe een slimme thermostaat te werk gaat en welke voordelen een smart home thermostaat te bieden heeft

Hoe een slimme thermostaat je leert kennen

Een slimme thermostaat denkt met je mee, en in sommige gevallen ook voor jou. Het doel is dat de thermostaat inspeelt op en rekening houdt met je levensstijl en op basis daarvan de meest optimale schema’s voor het verwarmen van je smart home samenstelt. Dit moet natuurlijk uiteindelijk resulteren in een lager energieverbruik.

De gebruiker leren kennen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de thermostaat waar je voor gaat. Meerdere slimme thermostaten hebben een functie die controleert of er iemand thuis is en aan de hand daarvan wordt bepaald of de verwarming aan of uit moet. Dit kan op twee manieren. De eerste methode maakt gebruik van een aanwezigheidssensor die detecteert of er mensen in huis zijn. Deze sensoren zijn al zo slim (op sommige thermostaten) dat ze het verschil kunnen zien tussen een persoon en een huisdier. Zodra de sensor detecteert dat er niemand anders in huis is, bijvoorbeeld na 30 minuten inactiviteit, wordt de verwarming automatisch lager.

Een andere manier om te detecteren of er iemand in huis is, is geo-fencing. Hiervoor wordt de locatie van je smartphone gebruikt. De thermostaat ziet de locatie van de verschillende smartphones in het gezin en kan daarmee bepalen of de verwarming lager kan of aan moet. Uiteraard heb je zelf de controle over de exacte actie die wordt uitgevoerd zodra je het huis binnenkomt of verlaat. Sowieso heb jij altijd de controle boven je slimme thermostaat. Via je de app heb je altijd de mogelijkheid om zelf je temperatuur in te stellen.

slimme thermostaat

1. Temperatuurregeling

Met slimme thermostaten kun je de temperatuur wijzigen, waar ter wereld je ook bent. Het maakt niet uit of je in een boshuisje bent of op je werk, je kunt je koel- en verwarmingssysteem overal bedienen via je smartphone, zonder de radiator knoppen. De meeste thermostaten worden geleverd met een mobiele app die beschikbaar is voor Android- en iOS-telefoons. Dat betekent dat je je huis in de winter kunt verwarmen, of je huis lekker koel kunt maken na een rit terug van je werk.

Een slimme thermostaat kan je laten weten hoeveel verwarming en koeling je huis verspilt. Hierdoor kan er meer geld terug in je portemonnee en kan je geld besparen op je energierekening. Sommige thermostaten gaan zelfs zo ver als het vinden van inefficiënties met je verwarmingssysteem.

2. Betaalbare slimme thermostaten

Fabrikanten van populaire merken hebben besloten om meer betaalbare versies van hun slimme thermostaten uit te brengen. Deze versies hebben nog steeds alle functies en kenmerken van kleine thermostaten. Ze hebben misschien niet een paar belangrijke functies, maar ze houden de temperatuur in je huis nog steeds comfortabel, net als een dure thermostaat. Speciaal voor jou hebben we de beste slimme thermostaten van 2023 op een rijtje gezet!

3. Bespaar Energie & Geld

Een van de grootste voordelen van het bezitten van een slimme thermostaat zijn de energiebesparende componenten. Slimme thermostaten bieden je de meest energiezuinige instellingen en houden je smart home op temperatuur. Als je voor een langere tijd van huis bent, kun je je slimme thermostaat programmeren om de temperatuur in huis aan te passen. Deze temperaturen staan ​​bekend als vakantietemperaturen. Deze regelfunctie maakt het gemakkelijk om energie te besparen als je niet thuis bent, maar toch terugkeert naar een comfortabel huis.

4. Toegang op afstand

Een ander voordeel van slimme thermostaten is dat ze toegang op afstand hebben. Dit is een van de beste functies die gebruikers leuk vinden aan slimme thermostaten. Je hebt de mogelijkheid om de temperatuur in je smart home aan te passen terwijl je niet thuis bent. Het is de perfecte manier om energie te besparen en je huis comfortabel te houden.

Met externe toegang kan je ook je huistemperatuur op een energiebesparende temperatuur instellen terwijl je weg bent. Hij keert terug naar de meest gewenste temperatuur voordat je naar huis gaat. Huiseigenaren ontvangen ook waarschuwingen en meldingen over problemen met hun HVAC-systemen.

5. Routine volgen

Sommige slimme thermostaten kunnen ook worden gebruikt voor routinematige tracking. Hierdoor kan het koelen en verwarmen van je woning een uiterst handige maatregel voor energiebesparing worden. Routine tracking houdt je koel- en verwarmingsactiviteit in de gaten. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs zo worden geprogrammeerd dat ze informatie bevatten over de temperatuur in huis, afhankelijk van hoe lang je van huis bent geweest of wanneer je ’s avonds gaat slapen. Zo voorkom je dat je meerdere keren per dag aan je radiatorknoppen moet draaien, zodat je energie kunt besparen door het HVAC-gebruik te verminderen.

6. Koppelen met slimme radiatorknoppen

Een slimme thermostaat kan je helpen om je huis op de gewenste temperatuur te houden en energie te besparen. Maar wanneer je in verschillende kamers van je huis verschillende temperaturen wilt instellen, kan het handig zijn om de slimme thermostaat te koppelen aan slimme radiatorknoppen. Zo kan je per kamer de temperatuur regelen en besparen op verwarmingskosten. Met slimme radiatorknoppen kan je ook instellen wanneer de verwarming aan of uit moet gaan, en sommige systemen leren zelfs jouw voorkeuren en gewoonten kennen. Hierdoor kan je nog meer besparen op energiekosten en het comfort in huis verhogen.

Meer over slimme thermostaten