De beste slimme thermostaten van 2023

Een slimme thermostaat. Tegenwoordig wil bijna iedereen er eentje in huis hebben. Een slimme thermostaat kan jou in deze tijden waarin energieprijzen enorm hoog zijn veel geld besparen. Maar wat zijn nou de functies van een smart home thermostaat? En welke smart thermostaat is nou eigenlijk de beste keus. Smartwatching heeft voor jou de beste slimme thermostaten geselecteerd en op een rijtje gezet. Hierbij hebben we gelet op prijs, kwaliteit en functionaliteit. Lees snel verder!

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een de innovatieve nieuwe versie van de traditionele thermostaat. Deze soort thermostaten zijn te verbinden met je smart home en worden daarom ook vaak smart of smart home thermostaat genoemd. Een smart home thermostaat leert de patronen in jouw leven te herkennen, en past op basis van deze patronen de temperatuur in huis hier op aan. Ben je van huis, dan wordt dit herkent door jouw nieuwe slimme vriend aan de muur. De verwarming wordt automatisch uitgeschakeld, zodat er niet onnodig verwarmd word. De smart thermostaat berekent hoe lang het duurt om jouw huis weer naar de gewenste temperatuur te verwarmen. Zo zorgt hij ervoor dat het bij thuiskomst in huis weer lekker warm is.

de beste slimme thermostaat

Besparen op je verwarmingskosten

De gemiddelde energierekening bestaat voor 60% uit verwarmingskosten. Een slimme thermostaat kan dus een groot verschil maken, door het hele jaar door slim om te gaan met jouw verwarmingssysteem. Best gek, dat zo’n klein apparaatje aan de muur zoveel kan doen.

Natuurlijk zijn er allerlei verschillende soorten smart home thermostaten. De één is rond, de ander vierkant, en allemaal hebben ze veel handige functies. Maar wat is nou de beste slimme thermostaat? Smartwatching zet voor jou de 4 beste thermostaten op een rij.

1. De Google Nest Slimme Thermostaat

De Google Nest ‘Learning’ Thermostaat is de 3e en nieuwste generatie in de series van de Google smart home thermostaat. De term ‘learning’ heeft de thermostaat gekregen omdat hij enorm goed is in het herkennen en reageren op basis van jouw gewoontes en levensstijl. Deze functie van het automatisch herkennen van jouw leven wordt ‘Auto-Schema’ genoemd, oftewel automatisch reageren op het schema van jouw leven.

De slimme thermostaat van Google is te koppelen aan jouw smart home, waardoor je op verschillende manieren de temperatuur in jouw huis alsnog handmatig kunt programmeren. Allereerst kun je natuurlijk via het messcherpe display met touchscreen de temperatuur reguleren. Ben je niet thuis? Pas dan de temperatuur aan door jouw slimme Google thermostaat te bedienen via je telefoon, laptop of tablet. Heb je de thermostaat toegevoegd aan je Google Home, dan kun je ook de Google Assistant de opdracht geven om de temperatuur aan te passen. Al deze functies en betaalbare prijs maken de thermostaat van Google met zekerheid de beste slimme thermostaat van 2023. Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren, is er vast één kleur die perfect aan jouw muur past. Begin direct met besparen op jouw verwarmingskosten!

2. De Netatmo Smart Home Thermostaat

Maak je verwarmingssysteem smart met de Netatmo smart home thermostaat. De thermostaat is eenvoudig te installeren en toe te voegen aan het smart home platform Apple HomeKit. Wij hebben de Netatmo thermostaat geselecteerd als de beste slimme thermostaat voor Apple gebruikers. Uiteraard is deze thermostaat ook aan Android smart homes toe te voegen, maar daarvoor is de Google Nest Learning Thermostaat dan weer de betere keus.

Net als alle andere smart home thermostaten reguleert de Netatmo thermostaat de temperatuur in huis door te anticiperen op jouw levensstijl. Onnodige stookkosten worden hierdoor niet langer meer gemaakt. In combinatie met de slimme radiatorknoppen van Netatmo, wordt het zelfs mogelijk om je verwarming te reguleren per kamer. Hierdoor kun je nog efficiënter omgaan met het slimme verwarmingssysteem van jouw smart home. Bekijk je energieverbruik in de app, om een goed overzicht te krijgen in je energieverbruik.

3. De Tado V3+ Slimme Thermostaat

Met dit startpakket van Tado kun jij direct beginnen met energie besparen. De Tado smart home thermostaat vervangt jouw huidige thermostaat. Sluit de thermostaat aan op je CV-ketel en je kunt direct aan de slag. De thermostaat van Tado beschikt over verschillende handige functies, zoals Geo-fencing. Dit concept legt zich als volgt uit: De thermostaat staat door Geo-fencing altijd in contact met je smartphone, en weet dus altijd waar jij bent. Zo kan hij nog beter omgaan met de verwarming, op basis van waar jij je bevindt. Zodra je in de buurt van je huis komt, zorgt de Tado thermostaat er weer voor dat de verwarming aangaat.

Voor de slimme functies van Tado zoals Geo-fencing is het nodig om een abonnement af te sluiten van omgerekend €2,99 per maand. Dit klinkt misschien niet zo fijn, maar als je deze maandelijkse kosten afweegt tegen de verwarmingskosten die de slimme thermostaat je met zijn handige functies bespaart, is deze kleine kostenpost het dubbel en dwars waard!

De slimme thermostaat van Tado is met alle populaire smart home platformen te verbinden, zoals Google Home, Apple HomeKit, IFTTT en Amazon Alexa.

4. De Honeywell Lyric T6 Smart Home Thermostaat

De slimme klokthermostaat van Honeywell heeft een wat traditionelere look ten opzichte van de andere smart home thermostaten die deze lijst vullen. Echter heeft hij ondanks het traditionele design wel alle nieuwste functies! Zo is de slimme Honeywell thermostaat zelf lerend, waardoor hij een efficient verwarmingsschema ontwikkelt op basis van het verleden. Binnen een week van analyseren staat er al een superslim verwarmingsplan klaar. Mocht er onverwachts iets veranderen, dan kun je eenvoudig het schema aanpassen via het handige touchscreen op de thermostaat. Ben je niet thuis? Geen probleem. Via de gratis Honeywell App kun je de temperatuur gewoon via je smartphone of tablet aanpassen.

Compatibel met ieder smart home en elke CV-ketel is de Honeywell de meest flexibele smart home thermostaat uit deze lijst. Je kunt zelfs je vloerverwarming reguleren! Wat deze thermostaat helemaal compleet maakt is zijn laatste functie: De Honeywell Lyric T6 is een slimme klokthermostaat. Dat wil zeggen dat je naast alle innovatieve smart home functies ook gewoon de tijd kunt zien. Wel zo handig toch?

Verwarm nog slimmer met smart home radiatorknoppen

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn smart home thermostaten aardig handige apparaatjes. Maar wist je dat je door het toevoegen van slimme radiatorknoppen aan je smart home, je verwarmingssysteem nog slimmer wordt? Bekijk wat de beste slimme radiatorknoppen van 2023 zijn en bespaar nog meer op je energierekening!