Een slim verwarmingssysteem kan je helpen om energie te besparen en tegelijkertijd een comfortabelere woonomgeving te creëren. Door het gebruik van slimme thermostaten en radiatorknoppen kan je de temperatuur in je huis automatisch regelen en optimaliseren. In deze gids leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw huis slim kunt verwarmen met behulp van deze technologie.
Stap 1: Kies & installeer een slimme thermostaat
Een slimme thermostaat is het hart van je slimme verwarmingssysteem. Een slimme thermostaat reguleert de temperatuur in jouw huis, en past deze waar nodig aan op jouw behoeften en levensstijl. Het handige van een slimme thermostaat is dat hij zelf lerend is. Dit wil zeggen, hij leert van verzamelde data jouw routines kennen, waardoor de thermostaat nog efficiënter om kan gaan met energie en warmte. Belangrijk bij de keuze van je slimme thermostaat, is dat je een thermostaat kiest die aan jouw eisen en budget voldoet. Daarom hebben wij speciaal voor jou de beste slimme thermostaten zorgvuldig geselecteerd.
Let er bij het installeren van je slimme thermostaat op of je geen hulp nodig hebt van bijvoorbeeld een monteur of elektriciën. Een thermostaat installeren is niet voor iedereen weggelegd, waardoor voor sommigen het inschakelen van een professional geen overbodige luxe is.
Stap 2: Installeer en koppel slimme radiatorknoppen aan je thermostaat
Als je in elke kamer individuele controle over de temperatuur wilt hebben, kan je ook slimme radiatorknoppen installeren. Deze knoppen kunnen draadloos worden verbonden met je slimme thermostaat en kunnen individuele radiatoren in- en uitschakelen om de temperatuur te regelen. De meeste merken die een slimme thermostaat aanbieden, bieden je ook de mogelijkheid om deze slimme verwarmingsknoppen te kopen. We hebben voor jou de beste slimme radiatorknoppen in een overzichtje gezet.
Stap 3: Stel schema’s in
Een van de grootste voordelen van een slimme thermostaat is dat je schema’s kunt instellen voor wanneer je thuis bent en wanneer niet. Op die manier kan je energie besparen door de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent. Stel de schema’s in op basis van jouw dagelijkse routine en pas ze indien nodig aan.
Stap 4: Maak gebruik van geo-fencing
Sommige slimme thermostaten hebben ook geofencing functionaliteit. Dit betekent dat de thermostaat kan detecteren of je thuis bent of niet, op basis van de locatie van je smartphone. Op die manier kan de thermostaat de temperatuur automatisch aanpassen op het moment dat je thuis komt of juist vertrekt.
Stap 5: Koppel je verwarmingssysteem aan het weer
Sommige slimme thermostaten kunnen de weersvoorspellingen gebruiken om te bepalen wanneer de verwarming aan of uit moet worden gezet. Als er bijvoorbeeld een warme dag wordt voorspeld, kan de thermostaat de verwarming lager zetten, omdat het dan toch al warm genoeg zal zijn.
Heb je je slimme verwarmingssysteem al een tijdje in gebruik? Dan kun je ook via je smartphone jouw energieverbruik monitoren. Zo kun je zien of je eventueel nog op momenten onnodig veel energie verbruikt, waardoor je je schema’s hierop weer kunt aanpassen. Op die manier zorg je er voor dat jij het maximale uit jouw slimme verwarmingssysteem haalt!