Wat is slimme verlichting en hoe werkt het

De mogelijkheden en voordelen van slimme verlichting

Slimme verlichting is tegenwoordig niet alleen trendy, maar ook onmisbaar in een smart home. Wanneer je een goed gekozen lichtoplossing kiest, zorgt dit niet alleen voor superieure verlichtingsprestaties, maar je geniet ook van een sfeervolle ruimte. Smart verlichting is een moderne technologie, waarmee je energie-efficiëntie creëert. Je regelt eenvoudig alle verlichtingsarmaturen met geautomatiseerde bedieningselementen. Pas de sterkte aan, afhankelijk van verschillende omstandigheden die je verkiest, zoals de beschikbaarheid van daglicht of bezetting. Dit kan zowel op kantoor als thuis.

Waarom slimme verlichting in je smart home?

Moderne technologie heeft geleid tot verbeterde verlichtingssystemen ten opzichte van een paar jaar geleden. Zo kun je lampen aan- en uitzetten door middel van je smartphone. Er zijn eindeloze mogelijkheden met een slimme lamp. Je kunt bijvoorbeeld al het licht in je huis uitschakelen vanaf één locatie met je smartphone middels wifi, Bluetooth, Z-Wave en zelfs draadloze radio. Pas de verlichting naar wens aan. Dim ze ‘s avonds voor een filmavondje of zet ze op volle sterkte wanneer je een bordspelletje speelt. Je hoeft niet meer in het donker naar schakelaars te tasten of van de bank op te staan wanneer de verlichting toch niet helemaal naar wens is. Slimme verlichting biedt je optimaal woongemak! 

Hoe werkt smart verlichting?

De meeste smart verlichting maakt gebruik van ledlampen die zijn verbonden met een hub. De informatie van deze hardware wordt gedeeld met een draadloze router, zodat je het kunt bedienen met je smartphone of tablet. Zolang alles goed is ingesteld door de elektricien of lichtprofessional hoef je nooit meer een lichtschakelaar aan te raken in je smart home. Vanaf de hub werkt de verlichting met een bijbehorende app die wordt gebruikt voor je smart-apparaat. Na installatie geniet je van een volledig scala aan verlichtingsopties. Met extra componenten voor je slimme verlichting, zoals slimme schakelaars, kun je meer sfeer creëren naar wens op het gebied van lichtkwaliteit, kosten en opstelling.

Wat zijn de voordelen van slimme verlichting?

Op afstand instelbaar

Je hoeft je niet door het huis te verplaatsen om je lampen aan en uit te zetten. Omdat je lampen geautomatiseerd zijn, kun je ze eenvoudig vanaf je smart apparaat bedienen. Pas de verlichting aan vanaf elke locatie in je smart home of buitenshuis als je gebruikmaakt van wifi. Je kunt zelfs timen wanneer je lichten moeten dimmen of uitgaan om energie te besparen, wat mogelijk is door de tijdschakelaar via je app in te schakelen. In sommige gevallen is er een mogelijkheid om gebaren en spraakactivering te gebruiken om je lichten te bedienen. Met een extra optie kun je ze zelfs automatisch in- of uitschakelen door de GPS van je smartphone te gebruiken om je huis op afstand te verlichten voor veiligheid terwijl je op vakantie bent. Zo heb je de volledige controle over de verlichting vanaf elke gewenste locatie.

Lichtplanning

Als je van huis vertrekt, is het gemakkelijk om de lichten vergeten uit te zetten. Later kom je erachter dat dit verbruik je energierekening meer heeft beïnvloed dan je zou willen. De beste manier om die problemen aan te pakken, is door slimme verlichtingsautomatisering te gebruiken. Het is heel eenvoudig om een schema voor je verlichting in te stellen. Het heeft de mogelijkheid om de meest essentiële lampen die je op een bepaald moment nodig hebt te groeperen, zodat ze op bepaalde tijden automatisch aan- of uitgaan. Je kunt ook instellen dat de verlichting op een willekeurige tijd aan- of uitgaat met het oog op veiligheidsdoeleinden. Dit geeft namelijk de impressie dat er iemand thuis is. Je hebt ook de mogelijkheid om verschillende lichtstemmingen in te stellen op een bepaald tijdstip van de dag.

Bewegingsdetectoren

De meest populaire slimme verlichting wordt geleverd met bewegingssensoren. Hier is namelijk veel vraag naar. Het kan ‘s avonds laat gemakkelijk elke beweging in huis detecteren. Een dergelijke functie van slimme lampen maakt verlichting efficiënter. Het zal zichzelf automatisch inschakelen in het geval het beweging in je smart home detecteert. Het kan je zelfs waarschuwen als er beweging gedetecteerd wordt, terwijl je niet thuis bent. Daarnaast heeft het een functie als signaal voor andere gebeurtenissen. Als je bijvoorbeeld de deurbel niet hoort of iemand aan de deur klopt, kan smart verlichting je informeren dat er iemand voor de deur staat.

Energiebesparing

Één van de belangrijkste functies van slim licht is dat je veel energie kunt besparen, vooral wanneer je ledverlichting met dimmers gebruikt. Je hebt wellicht vaak geen sterke verlichting nodig. Je past het via je smartphone eenvoudig aan middels de dimfunctie om het energieverbruik te verminderen en je elektriciteitsrekening te verlagen. Met extra geavanceerde functies kunnen lampen automatisch worden in- of uitgeschakeld wanneer dat nodig is, zodat je van een aanzienlijke besparing op je energierekening geniet.

Brede selectie van sfeer

Genieten van lichtsferen en verschillende kleuren wordt eenvoudig met slimme lampen. Met behulp van slimme licht-apps profiteer je van verschillende soorten instellingen. Je kunt een verlichtingsschema voorprogrammeren voor een romantische date, voor nachtelijke verlichting of andere schema’s die je wenst. Je kunt ook een reeks lichtstemmingen instellen voor verschillende kamers en activiteiten in huis. Keukengebieden hebben bijvoorbeeld feller licht nodig, terwijl je in de rest van het huis met wat minder licht een knusse sfeer creëert.

Meer over slimme verlichting