De slimme verlichting gids van 2023: Maak je leven gemakkelijker en energiezuiniger

Verlichting is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Het kan onze productiviteit verhogen en ons huis een gezelligere en aantrekkelijkere plek maken. Maar verlichtingssystemen zoals we ze kennen kunnen veel energie verbruiken en hebben niet de beste functionaliteit. Gelukkig biedt slimme verlichting een oplossing voor deze problemen. In deze slimme verlichting gids zullen we de voordelen van slimme verlichting bespreken en laten we zien welke vormen van smart home verlichting er allemaal zijn.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is een verlichting die verbonden je smart home en kan worden bediend via je smartphone, spraakopdrachten of automatisering. Hierdoor kun je de verlichting in jouw huis bedienen vanaf elke locatie en op elk moment van de dag. Met slimme verlichting kun je de helderheid, kleur en schema’s aanpassen om aan jouw behoeften te voldoen. Slimme verlichting biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingssystemen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

Energiebesparing

Slimme verlichting is ontworpen om energie te besparen. Ze kunnen bijvoorbeeld automatisch worden uitgeschakeld als er niemand in de kamer is, of worden gedempt op basis van de hoeveelheid daglicht dat de kamer in schijnt.

Gemak

Met slimme verlichting kun je de verlichting in jouw huis bedienen vanaf elke locatie en op elk moment van de dag. Je kunt bijvoorbeeld de lichten uitschakelen als je op het werk bent of ze automatisch laten inschakelen als je thuiskomt.

Veiligheid

Slimme verlichting kan ook een rol spelen bij het verhogen van de veiligheid in jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld de verlichting zo instellen dat deze automatisch aan en uit gaat wanneer je op vakantie bent, zodat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is.

Een betere nachtrust door het gebruik van slimme lampen

Slimme verlichting kan worden gebruikt om beter wakker te worden door het nabootsen van natuurlijk zonlicht en de intensiteit ervan geleidelijk te verhogen in de ochtend. Dit proces heet lichttherapie en kan een enorme impact hebben op onze stemming en energieniveau gedurende de dag.

Dit proces van het verbeteren van de slaapkwaliteit begint de avond ervoor al wanneer de slimme verlichting automatisch dimt en warmer wordt, wat de productie van melatonine in het lichaam stimuleert. Dit zorgt ervoor dat jij beter in slaap kan komen. Slimme verlichting kan dus bijdragen aan een betere nachtrust en gezondheid, evenals aan een natuurlijker ontwaken in de ochtend. Maar welke vormen van slimme verlichting zijn er nu allemaal?

Vormen van slimme verlichting

Slimme lampen: Losse lampen

Allereerst heb je natuurlijk de meest simpele vorm van smart home verlichting: de losse lamp. Dit zijn lichten die je gewoon in de voeding van je huidige lampen kunt draaien. Hierdoor verander jij je normale lampen binnen een handomdraai naar slim bedienbare lampen. Vaak is het handig om deze slimme verlichting in een set van meerdere stuks te halen. Hierdoor ben je voordeliger uit qua prijs, en kun je in plaats van 1 lamp slim maken bijvoorbeeld je hele woonkamer en keuken uitrusten met slimme lampen. De lampen zijn vaak via een app te bedienen, waarin jij de controle hebt over jouw verlichting. Je kunt de lampen aan elkaar koppelen waardoor ze samen kunnen werken, maar het is ook mogelijk om de lampen per stuk te bedienen.

slimme verlichting

Slimme LED strips

Smart home LED strips zijn flexibele strips met meerdere LED-lampjes die via wifi of Bluetooth kunnen worden bediend. Vaak zijn ze te koppelen aan een bijbehorende app. Ze kunnen worden aangepast om verschillende kleuren te tonen, en sommige zijn zelfs voorzien van effecten zoals een ‘ademend’ of pulserend licht. Deze strips kunnen worden geïnstalleerd op vrijwel elk oppervlak. Dit komt omdat ze vaak zijn voorzien van een plakrand op de achterkant van de strip. LED strips zijn een eenvoudige manier om sfeer te creëren in elke kamer. Bovendien zijn slimme LED strips vaak compatibel met andere slimme apparaten waardoor je in samenwerking met andere slimme apparaten scènes kunt maken.

Slimme plafondlampen

Een plafondlamp is een essentieel onderdeel van de inrichting van een kamer. Plafondlampen hebben veel invloed op de stijl en uitstraling van je kamer. Een slimme plafondlamp biedt niet alleen functionele voordelen, maar kan ook de stijl van de kamer verbeteren. Door te kiezen voor een slimme plafondlamp met een modern design of een unieke vorm, kun je je interieur upgraden. Bovendien bieden de meeste slimme plafondlampen de mogelijkheid om de kleur en helderheid van het licht aan te passen, waardoor je de sfeer en stijl in de kamer kunt verbeteren. Door het toevoegen van slimme plafondlampen in je huis, kun je genieten van een stijlvolle oplossing voor je verlichting. Philips Hue is de specialist in slimme plafondlampen. Daarom hebben wij de beste plafondlampen van Philips Hue voor jou op een rijtje gezet.

Philips Hue slimme plafondlamp
slimme stopconta

Slimme buitenverlichting

Slimme verlichting is natuurlijk niet alleen voor gebruik binnenshuis. Ook in je tuin kun je goed gebruik maken van de mogelijkheden die slimme verlichting je geeft. Net als binnenverlichting, geeft het branden van je slimme tuinverlichting het gevoel dat er iemand in huis aanwezig is. De kans op inbraak wordt hierdoor kleiner. Ook is het wel zo fijn dat jij op afstand je tuinverlichting kunt bedienen. Kom je in het donker terug van een gezellige avond of een feestje? Dan is het wel zo fijn dat je het sleutelgat van de deur kunt vinden zonder dat je onderuit gaat. Door op je smartphone de verlichting alvast aan te zetten, hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken. Slimme tuinverlichting is er in allerlei vormen. Zo heb je wandverlichting, grondspotjes, prikspotjes en nog veel meer.

Slimme verlichting is voor iedereen

Slimme verlichting biedt een talloze voordelen voor zowel binnen als buiten. Het gemak van het bedienen van je verlichting via een app, de extra veiligheid die het biedt en de talloze mogelijkheden zoals bijvoorbeeld automatiseringen maken het een waardevolle investering voor elke woning. Met de ontwikkeling van nieuwe functies en integraties, is slimme verlichting een technologie die er in de toekomst alleen maar beter op wordt. Ben je op zoek naar nieuwe verlichting? Neem dan zeker een van bovenstaande opties door, en start nu met het gebruik van slimme verlichting in jouw smart home!