Smart home stekkers

Dit zijn de mogelijkheden en voordelen van smart home stekkers

Smart home hoor en zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Bijvoorbeeld in reclamefilmpjes, maar ook in reclamefolders. Daarnaast is het een geliefd gespreksonderwerp tijdens borrels en verjaardagen. Je denkt al snel dat je de enige zonder smart home bent. Het ene verhaal over totale ontzorging na het installeren van slimme stekkers is nog mooier dan het andere. Natuurlijk ben je niet de enige die nog geen smart home devices in huis heeft, maar dat hoeft je niet tegen te houden om eraan te beginnen. Slimme stekkers bieden namelijk veel mogelijkheden en de nodige voordelen. 

Wat zijn slimme stekkers?

Een slimme stekker, ook wel smart plug genoemd, is een module die je in een wandcontactdoos kunt steken. Op de smart plug kun je de stekker van een apparaat aansluiten, bijvoorbeeld een schemerlamp of je buitenverlichting. Vervolgens kun je de smart plug aan- en uitzetten via een app op je telefoon of tablet. Die app kun je eenvoudig downloaden en op jouw device installeren. De verbinding tussen de app en de smartplug gaat via internet. Na aansluiten van de smart plug, verbind je deze gemakkelijk met je eigen wifi. Bij iedere smart plug krijg je een quick guide waarin staat beschreven hoe je dit doet. 

Bediening via app

Als je de smart plug via wifi aan het internet hebt verbonden, kun je de app met de smart plug koppelen en kun je deze vanaf elke willekeurige locatie bedienen. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding. In de app zie je de huidige status van de smart plug en kun je de spanning naar het aangesloten apparaat aan- en uitschakelen. Je kunt dan bijvoorbeeld op afstand lampen in je huis of de tuinverlichting aan- en uitzetten. 

Schakelprogramma via de app

In de meest apps zitten meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een schakelprogramma. Dat is niet alleen handig voor je buitenverlichting, maar bijvoorbeeld ook voor het ganglampje dat je peuter graag aan wil hebben tot hij in slaap is gevallen. Met het schakelprogramma zorg je ervoor dat het ganglampje niet de hele nacht blijft branden. Met een schakelprogramma kun je er daarnaast ook voor zorgen dat je kinderen niet te lang voor de TV zitten. Je kunt de TV natuurlijk uitzetten, maar al snel hebben ze door hoe ze die weer aan kunnen zetten. Als je de TV op een smart plug aansluit en ervoor zorgt dat de smart plug netjes achter het TV meubel weggewerkt is, kun je via de app bepalen wanneer de TV aan mag en wanneer niet. 

Energie besparen met slimme stekkers

Smart plugs kunnen je helpen om energie te besparen. Allereerst kun je de verlichting automatisch laten schakelen. Dan is de verlichting alleen aan wanneer je dat wilt en tevens alleen in de ruimtes waar je dat wilt. Daarnaast zijn er veel smart plugs op de markt waarmee je in de bijbehorende app kunt zien hoeveel energie het aangesloten apparaat verbruikt. Zo kun je erachter komen dat het verstandig is om een niet zo zuinig apparaat te vervangen door een een exemplaar dat minder energie verbruikt. Zo heb je er ook op de langere termijn voordeel van. Als je twijfelt over het energieverbruik van een bepaald apparaat in je huis, dan kun je tijdelijk een smart plug gebruiken om het verbruik te meten. 

Een veilig huis met smart home stekkers

Smart plugs kunnen je huis ook een stuk veiliger maken. Je kunt ze zodanig instellen dat ze na een bepaalde tijd automatisch afschakelen. Zo voorkom je dat apparaten die je per ongeluk vergeet uit te zetten een gevaar worden. Als je bijvoorbeeld de stekker van je strijkbout aangesloten laat, zal de strijkbout heet blijven. Als een kind dit niet in de gaten heeft, kan het kind zich verbranden. Hetzelfde geldt voor een tosti ijzer. Naast het risico op brandwonden, is hier ook een reëel gevaar op brand in huis wanneer het apparaat continu aan blijft staan. Met een smart plug kun je dit voorkomen. 

Gemakkelijk uit te breiden

Een ander groot voordeel van slimme stekkers, is dat je het aantal gemakkelijk uit kunt breiden. Je blijft dezelfde app gebruiken en je voegt nieuwe smart plugs toe aan de app. Het is wel belangrijk om van tevoren uit te zoeken of de nieuwe smart plug die je op het oog hebt, wel compatible is met de app die je voor je bestaande smart plugs gebruikt. Het is natuurlijk niet handig als je meerdere apps nodig hebt om jouw smart home devices te kunnen bedienen. Het is verstandig om te kiezen voor devices die meerdere platformen ondersteunen. Dan ben je niet gebonden aan een bepaald merk en/of type als je uit wilt breiden. Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Breid dan je smart home uit met slimme stopcontacten. Deze installeer je in je muur als vervanging van je huidige stopcontact. 

Koppelen met andere smart home devices

Smart home gaat inmiddels een stuk verder dan alleen slimme stekkers. In steeds meer huizen vind je een smart speaker. Het mooie van een smart speaker, is dat deze reageert op spraakcommando’s. Je kunt een smart speaker letterlijk vertellen wat je wilt. Bijvoorbeeld als je het weerbericht of jouw favoriete nummer wilt horen, dan vertel je dat gewoon aan je smart speaker. Als je alle smart plugs aan je smart speaker koppelt, dan kun je je smart home nog completer maken. Je kunt dan met spraakcommando’s je verlichting en andere apparaten bedienen. Dan hoef je dat binnenshuis niet meer via de app te doen. 

Voor ieder budget beschikbaar

Het aanbod in slimme stekkers is groot en voor ieder budget zijn er goede opties. Als je alleen een paar apparaten via de app wilt bedienen, dan kun je kiezen voor een simpele en daarmee budgetvriendelijke smart plug. Wil je meer, dan kun je beter kiezen voor een uitgebreidere en daarmee duurdere uitvoering. 

Meer over slimme stekkers