Eén van de gemakkelijkste manieren om Home Assistant in je huis te laten draaien, is door een kant-en-klare oplossing te kopen. Wil je graag gebruikmaken van Home Assistant, maar daarvoor geen computer kopen of zelf aan de slag met het installeren van de software, dan is dit een uitkomst. De Home Assistant Green is zo’n product, dat je voor om en nabij de 130 euro koopt. Het grote voordeel van dit apparaat: twee stekkers aansluiten en het product werkt. Maar is dit wel een goede koop?
Te koop bij:
Is de Home Assistant Green een goede koop?
Home Assistant biedt verschillende producten aan die je kant-en-klaar kunt kopen. Maar deze is toch wel een tikkie duurder en neemt bovendien meer ruimte in. Heb je niet al die toeters en bellen nodig, dan kun je met de Home Assistant Green uit de voeten. Dit model heeft een afslankkuurtje ondergaan en wordt geleverd in een nette behuizing. De behuizing is wat steviger dan dat van de Yellow. De Green kun je verder niet uitbreiden of upgraden, dus daar loop je wel tegen beperkingen aan. Aan de hand van de USB-aansluitingen kun je wel een Zigbee-radio aansluiten. Er zijn maar 2 USB-aansluitingen, dus veel mogelijkheden heb je niet.
Voor wie is de Home Assistant Green bedoeld?
Dat je niet veel mogelijkheden hebt om uit te breiden met de Home Assistant Green, heeft te maken met de doelgroep. Dit systeem is niet per se bedoeld voor de doorgewinterde computerfreak, maar meer voor mensen die Home Assistant willen gebruiken, zonder daarvoor zelf met de software aan de slag te gaan. Bij de Green krijg je een netspanningskabel, ethernetkabel en een handleiding om snel te starten. De spanning is maximaal 12 Volt bij een vermogen van 12 Watt. De Yellow is bedoeld om open te maken en uit te breiden. Bij de Home Assistant Green is dat niet het geval, upgraden is er namelijk niet bij.
Een gebruiksvriendelijk model
Dit model pak je uit, je sluit twee stekkers aan en je kunt beginnen met het indelen van het eigen Home Assistant-systeem. Ideaal als je er eigenlijk niet al te veel kaas van hebt gegeten. Daarvoor krijg je wel wat beperkingen: maximaal twee USB-aansluitingen, een HDMI-aansluiting, SD-kaartslot, internetaansluiting (Ethernet) en een drukknop. Wil je een Zigbee-radio installeren op de USB-aansluiting, dan is er maar weinig ruimte over voor de voedingsplug. Met een USB-verlengkabel kun je dit oplossen.
Je hoeft vervolgens alleen maar het product uit te pakken, aan te sluiten en in te schakelen. Er gaat een geel lampje branden en je Home Assistant is klaar voor gebruik. Voordeel van deze kant-en-klaaroplossing: je kunt deze ook gebruiken voor grotere installaties. De Green is krachtig genoeg om heel wat integraties en addons tegelijkertijd te gebruiken. Voor 130 euro loop je niet tegen grenzen aan. Maar de Green is wel een minuut trager met opstarten dan de duurdere Yellow. In het dagelijks leven merk je weinig van deze verschillen.
Moet je de Home Assistant Green kopen?
De Home Assistant Green heeft maar 2 USB-poorten en dat vinden we toch een beetje jammer. Bovendien is er maar weinig ruimte over om meerdere apparaten aan te sluiten. Met twee USB-apparaten aangesloten, heb je maar net genoeg ruimte voor de voedingskabel. De Green heeft wel een HDMI-connector, zodat je deze ook kunt bedienen als je internetverbinding niet correct werkt. Daarvoor heb je wel weer een muis en toetsenbord nodig, waarmee alle USB-poorten in gebruik zijn. We kijken dan ook uit naar een versie met meer USB-poorten.
Te koop bij:
Desalniettemin is de Home Assistant Green een aanrader om te kopen. Zeker als je geen zin of tijd hebt om het systeem zelf op te zetten. De Green is goedkoper dan de Yellow, maar doet zeker niet onder van zijn grote broer. Een goede koop, dus.

Een aantal jaren geleden gestart met Philips Hue om mijn huis smart te maken. Daar kwam een deurbel bij, sensoren, stekkers, etc. Met Smartwatching.nl wil ik je helpen ook te starten met je huis slim maken en zo zelf ook continue te blijven zoeken naar nieuwe smart home toepassingen!