Investeren in een duurdere robotstofzuiger, of voldoet een goedkoper model ook?

Toen ik begon met mijn smart home, was de robotstofzuiger het eerste apparaat dat ik aanschafte. Het is een stuk handiger, zeker gezien er wat gezondheidsproblemen zijn, waardoor zelf de schoonmaak op me nemen niet altijd even goed uitkomt. In de zoektocht naar een goede robotstofzuiger, bleek al snel dat ze er in verschillende soorten en maten zijn. En bovendien ook in verschillende prijsklassen. Om tot een goed besluit te komen, is het belangrijk om alle voors en tegens van goedkopere robotstofzuigers te onderzoeken. Wat moet je weten als je een robotstofzuiger koopt?

Is een goedkope robotstofzuiger duurkoop?

Ga je op zoek naar een robotstofzuiger, dan vind je modellen voor onder de 300 euro. Een groot deel van deze modellen komt uit China. Niets mis mee, want ook de grotere merken laten hun stofzuigers daar maken. Maar je vindt ook goedkopere modellen bij de Nederlandse webwinkels. Je kunt kiezen voor een model van 300 euro, maar ook voor een model van 700 euro of zelfs 1000 euro. Hoe hoger het prijskaartje, des te meer je van allerlei gemakken bent voorzien.

Het belangrijkste: de sensoren

Kies je voor een goedkope robotstofzuiger, dan bezuinig je in ieder geval op de sensoren. De duurdere modellen maken tenminste gebruik van LIDAR-sensoren. Deze sensoren kunnen inschatten waar in huis je meubels staan, of er iets op de grond ligt waar het apparaat om toe moet werken en de sensor helpt ook bij het inschatten van hoogtes. Op deze manier rijdt de robotstofzuiger niet zomaar de trap af, of rijdt hij als een sokkenmonster door je woonkamer heen. De goedkopere modellen hebben vaak minder (goede) sensoren, waardoor de apparaten vaker tegen muren en plinten opbotsen. Bovendien is er meestal geen ondersteuning voor meerdere verdiepingen. De woonkamer en de gang schoonmaken zal wel lukken, maar boven ook stofzuigen? Dat kunnen deze modellen vaak niet.

Een docking station of niet?

Verder hebben de duurdere modellen vaak een docking station. Dit is het ‘huisje’ van de robotstofzuiger. De robotstofzuigers met zo’n station, kunnen gemakkelijk zelf de batterij opladen en meestal is het ook mogelijk om zelf de opgezogen restanten af te zuigen naar de zak in de docking station. Handig, want dan hoef je dat zelf niet iedere keer te doen. Bij de goedkopere modellen moet je na een aantal keren steeds de zak vervangen en dat kan best een priegelwerkje zijn. Wij vinden een docking station dan ook echt een uitkomst en zeker de investering waard.

Extra functies zoals dweilen

De duurdere modellen van tussen de 600 en 1000 euro hebben vaak ook extra functies aan boord, zoals dweilen. Bij deze functie is het wel even goed opletten. Het ene model sleept een natte doek achter zich aan en noemt dat dweilen. Maar er zijn ook modellen die roterende pads hebben. Dat werkt een stuk beter en het resultaat is zeer goed. Bovendien zijn ze makkelijk afneembaar en gooi je ze zo in de wasmachine. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen of je wel of niet een dweilfunctie wil. Zie je daar de meerwaarde niet van in, dan kun je een paar honderd euro besparen. Verder kun je bij de duurdere modellen ook schema’s en routines instellen in de bijhorende app. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je robotstofzuiger iedere dag om acht uur zijn ronde doet.

Integratie met andere systemen

Bij het uitzoeken van een robotstofzuiger kun je het best ook even kijken naar de integratie met andere systemen. Je stofzuiger starten door een spraakcommando te geven met Google Assistant of Amazon Alexa vinden we echt een uitkomst. Heb je je smart home volledig onder controle met Home Assistant, kies dan voor een merk dat hiervoor een integratie heeft. Wij vinden het de meerprijs zeker waard.