Een slimme deurbel, wat is het en wat kan het?

Als je ‘s morgens wakker wordt, zeg je met een slaperige stem “goedemorgen” en meteen schuiven de gordijnen open en begint in de keuken het koffiezetapparaat te pruttelen. Als je aanschuift voor het ontbijt pak je de krant erbij op je tablet. Met een half oor luister je naar je slimme speaker die je vertelt welke afspraken je vandaag hebt en wat het weer wordt. Als even later de deurbel gaat… sta je op en loop je naar deur om daar te ontdekken dat er niemand voor staat. Weer een belletje trekker. Je woont in een smart home maar je deurbel werkt nog op de ouderwetse manier? Tijd voor een slimme deurbel!

Wat is een slimme deurbel?

Voor wie buiten staat, is een slimme deurbel nauwelijks anders dan een gewone deurbel. Staat er iemand voor de deur, dan drukt hij gewoon op een knopje om kenbaar te maken dat hij er is. Binnenshuis gebeurt er echter iets heel anders. In plaats van het gebruikelijke lawaai dat de deurbel produceert, krijg je een waarschuwing op je telefoon. Een slimme deurbel is met internet verbonden en kan zijn eigenaar zo overal vinden. Wat hem pas echt slim maakt, is de toevoeging van een camera, microfoon en luidspreker. De mogelijkheden van een slimme deurbel zijn daardoor zo divers dat deze deurbel in geen enkele smart home mag ontbreken.

Een slimme deurbel hoor je overal

Een eerste voordeel van de intelligente deurbel is dat je de bel overal kan horen. Zit je net lekker achter in je tuin van de zon te genieten als je een pakketje verwacht, dan mis je hem toch niet. Of als je net bij de buren op bezoek bent als er iemand voor de deur staat, dan kun je deze persoon toch hartelijk ontvangen. En natuurlijk als je niet eens in de buurt van je huis bent: als er iemand aanbelt terwijl jij op je werk zit of boodschappen aan het doen bent, dan ontgaat je dat niet.

Zien wie er voor de deur staat

Je hebt er niet veel aan om te weten dat er iemand voor de deur staat als je niet weet wie het is. Daarom zijn slimme deurbellen uitgerust met een camera. Daarmee zie je precies wie je aandacht aan het vragen is. Dat is echter nog niet eens het belangrijkste voordeel van dit smart home product. Je kunt namelijk via de speaker en de microfoon van de deurbel ook praten met degene die voor de deur staat. Zo kun je tegen de pakketbezorger zeggen dat hij het pakketje bij de buren moet bezorgen of tegen de onverwachte visite dat je over een uur pas thuis bent.

Ook handig als je wel thuis bent

Een slimme deurbel heeft niet alleen voordelen als je niet thuis bent. Stel dat je wat minder mobiel bent, bijvoorbeeld omdat je de jongste niet meer bent of gewoon omdat je net in bad ligt, dan kun je via de deurbel even zeggen dat je er wel bent maar dat het even duurt voor je open kunt doen. Dat is wel zo prettig voor de ongeduldige wachtende voor de deur. Een andere situatie waarin je profijt kan hebben van de ingebouwde camera, is als het ‘s avonds donker is. Veel mensen vinden het niet prettig om dan nog de voordeur open te doen voor vreemden. Via de deurbel kun je zien of het misschien een bekende is die aanbelt. Je moet er dan overigens bij de aanschaf wel op letten dat de deurbel goede nachtvisie heeft, zodat je daadwerkelijk wat ziet in het donker.

Koppel je slimme deurbel aan je deurslot

Een leuk extraatje is een koppeling van de slimme deurbel met een slim deurslot. Staat er iemand voor de deur die je binnen wilt laten, dan kun je de deur openen zonder uit je luie stoel te komen. Of zonder in de buurt van je huis te zijn, natuurlijk. Je hebt dan met recht een smart home. En als je toch bezig bent met slimme snufjes, dan kun je meteen een slimme lamp koppelen, zodat er verlichting is bij de voordeur zodra er aangebeld wordt.

Extra beveiliging voor je huis

Niet alle mensen die voor je deur staan, bellen aan. Sommige willen juist liever niet gezien worden. Zij komen alleen kijken of jij misschien weg bent en of er iets te halen is. Een videodeurbel is dan ideaal, want die laat je ook zien wat er voor je huis gebeurt als er niet aangebeld wordt. Hij dient dus eigenlijk als een soort bewakingscamera. Als je een smart deurbel aanschaft, moet je er wel rekening mee houden dat je voor het opslaan van de beelden vaak een abonnement moet afsluiten.

De gemakken van een smart home Smart home apparaten maken je het leven gemakkelijker. Helaas zijn er ook mensen die hier misbruik van proberen te maken. Via één van de op WiFi aangesloten apparaten in je woning proberen ze toegang te krijgen tot andere aangesloten apparatuur. Om deze onwenselijke situatie te voorkomen, is het belangrijk regelmatig de software-updates van de deurbel uit de voeren. Omdat de bel toch permanent met internet verbonden is, kan hij dit gelukkig zelf doen. Het heet niet voor niets een slimme bel!

Meer over slimme deurbellen