Een smart home met Apple HomeKit

Apple HomeKit is het smart home platform van Apple. In Nederland is het nog niet zo groot als bijvoorbeeld Google Assistant, maar het maakt wel een behoorlijke stijging in gebruikers mee. Is het platform geschikt voor jou? Je leest het hier.

Je hoort het steeds meer om je heen: een smart home. Wat houdt het eigenlijk in? Apparaten worden steeds slimmer en kunnen je daarom ook steeds meer uit handen nemen. Een smart home, ook wel slimme woning genoemd in Nederland, bestaat uit één of meerdere apparaten die kunnen communiceren en taken al dan niet zelfstandig uitvoeren. Dit scheelt jou veel extra handelingen en kostbare tijd. Wil jij je huis ook omtoveren tot een smart home en in de toekomst slim wonen? Dan is Apple HomeKit misschien wel iets voor jou! We nemen je mee in de wereld van Apple HomeKit.

Wat is Apple HomeKit?

De Apple HomeKit is een smart home platform en maakt het mogelijk om al jouw slimme apparaten in huis te bedienen met een iPhone, iPad of Apple Watch. De bijbehorende app “Apple home” is eenvoudig te bedienen vanaf de eerdergenoemde Apple apparaten. Ook is het mogelijk om via de Siri-functie gekoppelde apparaten te bedienen. De HomeKit app geeft een overzicht van alle gekoppelde apparaten en mogelijkheden. Apple heeft haar eigen slimme speaker, de Apple HomePod Mini. Via deze slimme luidspreker van Apple kun jij al je slimme apparaten in huis gekoppeld aan Apple HomeKit besturen door middel van spraak.

Apple heeft zelf vele slimme apparaten te koop, welke kunnen worden gekoppeld met dit platform. Hierbij kan je denken aan slimme stekkers, handige smart home thermostaten om digitaal je temperatuur te reguleren, slimme verlichting, camera’s, rookmelders en deurbellen. Ook zijn er steeds meer fabrikanten die deze functie inbouwen in hun apparaten. Zo zijn er steeds meer apparaten beschikbaar om te koppelen en groeien de mogelijkheden steeds meer. Ook voert men geregeld software updates uit te verbetering van de producten en functionaliteiten.

Wat zijn de voordelen van Apple HomeKit?

Het gebruik van deze koppeling kan jouw leven enorm vergemakkelijken. Zo kan je vanuit je luie stoel alles aansturen. Wordt het donker binnen en wil je de lampen aan of net iets feller? Pas het aan in de app of vraag Siri het voor je uit te voeren. Ook is het mogelijk om op afstand alles aan te sturen. Ben je onderweg en wil je graag de verwarming vast aanzetten, zodat je binnenkomt in een warm huis? Dan kan je dit regelen met één druk op de knop of zelfs een simpele spraakopdracht.

Ook is een groot voordeel het “slimme” van de apparaten. Zo herkennen de apparaten bijvoorbeeld wanneer je thuis bent. Zo kunnen de tijden wanneer lampen aan of uit moeten worden voorspeld. Of weet de thermostaat dat hij de ingestelde temperatuur omlaag kan draaien een uur voordat je meestal gaat slapen. Deze handige functie kan zorgen voor minder energieverbruik, wat ook weer goed is voor de portemonnee!

Alternatief voor Apple HomeKit

Heb je een android telefoon? Dan is het lastig om van Apple HomeKit gebruik te maken. In dat geval is Google Assistant een betere keus voor het creëren van jouw smart home.